Monday, May 16, 2011

Hidup yang membuatkan Samir Amin lagi pening kepala!

1) Bulan Mei ni banyak betul hari-hari. Hari ini 17/05 merupakan hari hipertensi sedunia. Semalam, 16hb hari guru. 15 hb hari belia..sebelum tu ada hari jururawat dan juga hari ibu..sume dalam bulan mei.. dan yang paling besar dalam bulan Mei ni ialah hari buruh. Oleh kerana banyak hari yang nak diucapkan selamat dalam bulan Mei ini, jadi aku rangkumkan dengan satu ucapan..SELAMAT HARI-HARI!.

2)Semalam (16hb), Hari Guru peringkat Kebangsaan dan Hari Guru Peringkat sekolah aku..dan aku rasa semua sekolah di Terengganu menyambutnya semalam juga. Ramai cikgu cikgi dapat hadiah gamaknya, terutama yang mengajar di kawasan-kawasan bandar. Yang kawasan luar bandar seperti ditempat aku mengajar, budaya memberi hadiah dikalangan murid kepada guru sebagai penghargaan masih kurang mendapat tempat.. apalagi aku yang berada di aliran pendidikan khas. Tiap kali hari guru mesti ada acara main-main bagi guru dan ada macam-macam event termasuk persembahan dan sebagainya..murid berkeliaran tidak terjaga..sebab semua guru sibuk beraktiviti...kahkahkah..sibuk sibuk sibuk sibuk..

3)Dalam setiap mesyuarat yang dipengerusikan GB di sekolah aku, mesti endingnya diselitkan dengan kata-kata yang dipencarkan tulisannya di skrin..JADI GURU PENAT? ...MEMANG PENAT.. KALAU TIDAK PENAT, BUKAN GURU NAMANYA... sibuk sibuk sibuk sibuk...

4)Guru, kalau tidak mengajar - walau sesibuk mana pun dia, walau penting mana pun jawatannya, tidak sesekali mendapat tempat dalam hati aku. Dengan sebab itu, aku tak berapa suka sangat guru-guru yang terlibat dalam pentadbiran, perkhidmatan dan pengurusan guru-guru dan maklumat-maklumat yang ntahapahapa. Bukan aku tak suka individunya, tapi aku betah melihat jawatan dan pekerjaannya. Aku suka guru yang jenis mengajar.. Dan tidak semestinya ia mengajar pelajaran akademik..mengajar PJ dan kemahiran hidup pun bagus..mengajar untuk berlibur pun bagus.. mengajar murid naik bas, lagi bagus...pengajaran aplikasi.. Pokoknya, mengajar, tidak sibuk dengan kerja-kerja yang eksklusif. Tidak sibuk dengan kerja pejabat-pejabat... hahaha sibuk sibuk sibuk..

5)Dulu, masih ku ingat tahunnya, iaitu pada 2005..seorang guru besar di tempat aku berlatih menyatakan bahawa trend kemasukan murid pekak ke sekolah telah menurun.. sunyi... sepi.. lewat ini huha-huha ini semakin jelas dan ramai guru-guru yang mengajar aliran ini mula cemas-cemas dan mula bimbang-bimbang dan mula sesak nafas. Aku katakan ini bagus... Ini menunjukkan kelahiran insan yang pekak bisu sudah menurun.. mungkin kesedaran dari cara amalan hidup dan sebagainya mendewasakan ibu bapa.. dan mungkin memang anugerah Ilahi, untuk mengurangkan golongan ini..jadi apa susah? Sepatutnya kita bersyukur jika insan-insan yang lahir kedunia bersifat sempurna... takut jawatan dan tempat mengajar kena tutup ke? kahkahkah..rezeki Allah Taala itu Maha banyaklah kawan!

6) Oh, oh oh, ada ke pulak misi satu jabatan pelajaran itu untuk meramaikan murid untuk ditempatkan dalam program pendidikan khas.. sepatutnya murid khas diramaikan untuk diinklusikan ke aliran perdana dengan tidak menafikan hak-hak istimewa yang patut didapatkannya sebagai seorang murid pendidikan khas..baru sama-sama bersaing dan baru sama-sama dapat menyumbang kepada negara.. hahaha, dunia ini sungguh berbelit-belit.. semua nak jadi penipu!!!!
(sepatutnya misi dia menyedarkan guru-guru perdana dan orang awam tentang pendidikan khas, sesiapa yang sepatutnya layak untuk masuk ke program, dialukan untuk mendaftar.. in case dan dalam kebanyakkan kes, ramai juga murid klasifikasi khas yang belajar di kelas perdana, kerana tidak tahu)

7) oh, oh oh... " hang pu hang pu, semua kelentong semua tipu,.. hang pu hang pu, siang malam kena tipu" ( "Nak hidup beb..kena ada tipu-tipu skit.."- Ali Awang; peniaga spare part beskal)

2 comments:

  1. soheh ali awang kt kem askor tu...sibuk sibuk sibuk penyibuk..

    ReplyDelete
  2. haha, bukan.. ali awang bukan nama sebenar

    ReplyDelete