Friday, December 16, 2011


1. Orang tua-tua kata kalau hujan start hari Jumaat (baca:pada musim tengkujuh), biasanya ia akan berlarutan dua tiga hari. Aku tunggu juga saat itu..oleh kerana ari ini dan malam tadi hujan (kalendar Islamkan bermula dengan malam). Tapi, ternyata sehingga kini tidak menampakkan tanda-tanda itu walaupun tak mustahil. Aku bukan kemarukkan hujan, tapi aku nak tengok apa aktiviti kanak-kanak sekarang, bila tiba musim hujan yang lebat.

2. Kanak-kanak zaman sekarang, sangatlah berbeza dengan zaman aku membesar. Dulu musim tengkujuh begini, kami semua sibuk dengan pelbagai aktiviti. Pian boh(musim banjir) menjadi pesta bagi kami walaupun pada hakikatnya orang tua kami agak gusarkannya. Iyalah apa tidaknya, kalau banjir besar berlaku, padi yang ditanam sekali setahun itu akan turut musnah. Semai-semai padi bakal tercabut dari umbinya.. tapi cerita kami berlainan..pian boh menjadi pesta. Kalau tidak sibuk membikin perahu kayu atau leger yang diperbuat dari tong minyak tar, kami sibuk dengan aktiviti memancing dan menahan taut..kalau tidak dapat ikan, dapat ular!..ataupun sekurang-kurangnya, kami sibuk dengan aktiviti mandi baruh, atau jika air kurang kami mandi alur (alur sungai).

3. Kanak-kanak zaman sekarang, tak kira hujan tak kira kemarau, aktiviti utama mereka ialah bermain games (di buat berdasarkan pemerhatian ke atas anak-anak saudara). Belum pun masuk tadika sudah sibuk dengan laptop. Bayangkan perjalanan hidup mereka.. dari kecil mengendap komputer. Maunya umur masuk 10 tahun dah nak kena pakai spek. Aku kadang-kadang rasa susah hati dengan kecenderungan begini. Selain daripada faktor-faktor kesihatan mungkin,.. faktor pengalaman mencorak variasi hidup mungkin menjadi suram.

4. Atau mungkin orang nak kata bakal jadi genius komputer? Kalau majoriti berperanan begitu, adakah kita nak panggil genius juga?

No comments:

Post a Comment