Monday, December 2, 2013

Sabar dan Sungguh-Sungguh 

1. Sebulan dahulu kami pernah bersembang di CKTS setelah melihat rakaman perbahasan perbekalan dan bajet 2014 yang diutarakan oleh Raja Bahrain di parlimen tentang isu Sabasun. Dalam ucapan tersebut RB tidak menyatakan dengan detail mengapa Sabasun tidak disambungkan lesen. Ia meninggalkan satu teka teki samada isu lesen ini melibatkan lesen perniagaan perbandaran, atau lesen perniagaan SSM atau apa? Tetapi rata-rata kawan-kawan telah menebak bahawa berkemungkinan isu lesen ini melibatkan isu tanah TOL. Dan sesungguhnya hari ini ternyata ia sohih melibatkan hal tersebut setelah diterang sendiri oleh Che Salmi Che Ibrahim. Peri laku hamjadah begini sebenarnya membawa kepada teka teki di dalam minda aku, adakah rumah yang aku beli dengan pajakan negeri 99 tahun boleh pada bila-bila masa diambil? Sebenarnya hal tanah TOL diambil balik ini biasa berlaku, tetapi adakah pada-pada masa akan datang pengambilan balik hak milik ini akan sering terjadi atau berleluasa setelah bangunan kediaman/perniagaan kita telah bertapak kukuh dan berkembang? Apa pula agaknya akan terjadi kepada pinjaman perumahan / perniagaan kita? Adakah ia bermakna membayar dan harta tidak ada?

2. Benar, ramai orang ternyata marah dengan apa yang terjadi kepada Sabasun, walhal mereka yang marah-marah itu tidak mempunyai sebarang share, mahupun kepentingan berbentuk pulangan yang menjadi harta kepada golongan pemarah-pemarah melainkan merasa kehilangan tempat membeli belah. Tetapi bukanlah pula ia sekadar marah-marah tak tentu hala kerana itu sahaja, apa yang lebih penting disebalik isu marah-marah ini ialah keprihatinan masyarakat Islam terhadap satu entiti perniagaan yang dimiliki oleh orang Islam sendiri. Orang Islam tak suka bila melihat orang Islam lain tertindas apa lagi melibatkan orang atau entiti-entiti yang dekat dengan mereka. Orang Islam suka melihat orang Islam Maju, apa lagi diketahui umum bahawa Sabasun sendiri menawarkan peluang pekerjaan kepada orang Islam. Lebih menarik, semua pekerja wanita dan lelaki yang bekerja dengan syarikat perniagaan itu semuanya menutup aurat, tidak terkecuali. Pembinaan surau dan ruang solat yang selesa, adalah satu bukti bahawa pemiliknya menitik beratkan penghayatan Islam dan mementingkan keberkatan. Prinsip dan pegangan Syarikat yang memboikot barangan Israel (walaupun tidak semua) pula memberi nilai tambah kepada tumpahnya kasih sayang yang lebih erat dihati setiap pembeli belah di premis berkenaan. Maka, apabila mengetahui penganiayaan sebegini berlaku terhadap Syarikat Perniagaan tersebut, adalah logik mereka menjadi marah-marah. Syabas aku ucapkan dengan sikap ’ghirah’ (bukan ghairah bro!) dan keprihatinan orang Islam terhadap perniagaan orang Islam. TAPI... yang nyatanya, orang Islam sendiri juga sebenarnya yang telah menjatuhkan perniagaan orang Islam kan? NI ORANG ISLAM MENDE KITA PANGGIL NING?

3. Dulu aku pernah didendangkan dengan khabar bahawa nama SABASUN adalah nama yang dicadangkan oleh SSM sendiri untuk didaftarkan dibawah lesen perniagaan pemiliknya. Orang kata akhirnya nama yang tidak direka-reka untuk nampak bijak dan cool juga yang ternyata memberi hasil kejayaan, atau ada orang kata tak semestinya nama ’bijok’ - perniagaan maju; ada pula orang kata nama mempengaruhi pelanggan dan ada sesetengahnya berkata-kata pemilihan nama yang bersesuaian boleh mendatangkan ONG! Lebih parah ada juga yang berperi-peri dengan mengatakan perniagaan si anu dan si anu lingkup sebab nama tak ’som’ dengan perniagaan. Maka lepas satu-satu dibantai tukar nama perniagaan mereka, setelah tidak berjaya walaupun barangan yang dijual sama je. Setahun dua ini aku dikhabarkan pula oleh seorang tutor tempat aku belajar bahawa SABASUN itu maknanya ”sabar dan sunguh-sungguh”. Benarlah, kalau sabar dan sungguh sungguh, insyaAllah kejayaan akan kita raih. Bak kata pepatah arab, ” Man jadda wa jada, wa man zar’a hasoda’. Kalau betul itulah sikap pemilik Sabasun (sabar dan sungguh-sungguh), maka insyaAllah, di sana sentiasa ada jalan untuknya. Selamat berjaya! I love u 2, 3,4,5,6, seven!
Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.23. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembiraterhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri. -Al Hadid 57: 22-23

No comments:

Post a Comment