Tuesday, May 4, 2010

Lidah

dulu dah tayang lidah ni...jadi jawapannya ini bukan Rolling Stone

Masa berak berkualiti aku, akhir-akhir ini sering sahaja dihabiskan dengan memikirkan satu perkara sahaja. Tidak seperti sebelum-sebelum ini, masa berada di rumah syaitan itulah aku tiba-tiba jadi professor, aku jadi angkasawan, jadi perdana menteri, jadi suami mithali, jadi jutawan, jadi pekebun sayur, jadi aktivis jalanan, jadi penulis lirik, jadi jurulatih, jadi alim ulamak dan sebagainya. Nak kata menghantui, seperti ianya tidak...nak kata tidak, ia selalu hadir.

Baru-baru ini aku dikejutkan dengan sapaan begini : Untungnya jadi isteri Cikgu Sabri, nok jadi isteri cikgu sabri gok lah (juga lah). Sapaan begini menyebabkan aku sedikit tersentak...namun sentakan aku itu sebenarnya sedikit pun tidak memerasankan orang lain. Bercakap pasal persaaan ni, aku teringat seorang kawan berkata : "La, mung dok puah ati jugok ke? aku napok mung biasa je...aku memang dok tahan doh tadi, kalu sikit lagi ye jawab memang makkang jek ah". Kata-kata tu terpacul dari mulut seorang teman, bila mana aku memberitahu bahawa aku sangat geram dengan orang ketiga yang kami 'deal'. Aku pun tak pernah lihat macamana riak muka aku masa aku marah, masa aku serius, masa aku bergurau, masa aku sedih dan masa aku 'happy', sebab tak pernah pulak aku cadangkan cermin kecil dalam poket. Yang aku perasan, kalau aku bergurau pun mereka mennganggap aku serius, dan terkadang benda serius, selalu sahaja mereka anggap aku bergurau.

Berbalik kepada cerita tadi, sebenarnya oleh kerana sapaan dari seorang teman itulah yang menyebabkan masa membuang yang tidak membuang masa itu, berlegar-legar dikepala akhir-akhir ini. Kamu bagaimana? Sapaan itu menjengkelkan...bukan sedikit. Sapaan itu akan menjadi kurang menjengkelkan, malah menghiburkan jika teman berkenaan adalah seorang wanita, yang belum berkahwin...haha, begitukah?

Dulu, sewaktu di sekolah lama, menjadi tabiat aku untuk datang awal dan terus ke kantin sekolah. Biasanya akulah orang pertama yang datang bertandang ke kantin. Kebanyakkan dari waktunya, aku hanya bertandang tanpa memesan minuman atau makanan kerana aku telah pun bersarapan di dewan makan asrama sekolah berkenaan bersama-sama murid asrama. Ada juga guru yang bertanya kehairanan, kenapa aku selalu ke kantin di awal pagi sedangkan aku tidak makan dan minum di situ? Jawapan aku senang " haha, Buletin pag!". Tidak!! Tiada peti televisyen yang memancarkan warna warni kepalsuan berita diawal pagi di situ. "BP" ini asli, bukan laporan bertulis yang dibaca oleh personaliti di kaca TV. Kebanyakan pemberita di situ adalah wanita, yang hampir 98 peratus adalah berstatus isteri orang. Macam-macam cerita, berita dan buah mulut berkumandang, tanpa perlu menekan butang 'channel'. Semua macam bertih-bertih yang dihambur ketika tok dukun menghalau hantu... Ini PERCUMA!

Aku di situ seperti tunggul bagi pemberita, bagai penonton siaran tertunda bolasepak yang sudah diketahui keputusannya.. Tiada malu dan banyak kemaluan-kemaluan yang tidak juga malu dan mahu malu. Berita banyak berkisar kepada rumahtangga sendiri, si anu dan si anu. Berita, kebobrokan suami, keperkasaan isteri, yang bagai tiada sempadan dan tiada didikan agama dan panduan bila lidah berkata-kata. Ada kelakar dan ada yang kasar, ada yang sulit-sulit, ada yang gelap dan ada yang tersorok dibalik kepekatan cahaya di sebuah lubang kecil... Begitulah cerita-berita itu disampaikan tanpa ada tapisan dari Lembaga Penapis Filem dan akta penyiaran. Ini juga sebenarnya menjengkelkan dan penyebab kepada hilangnya respek aku, seorang lelaki kepada si suami-suami (mangsa) pemberita tadi, walaupun mereka (suami) tidak bersalah.

Lagi tentang teman yang menyapa; aku sedia maklum, bahawa yang menyapa itu seorang isteri yang baik kepada suaminya, dan baik pula perilakunya. Mungkin kata-kata itu tersasul keluar kerana kagumnya atau apa saja; yang padanya tidak membawa apa-apa makna dan implikasi..sekadar tumpang berasa beruntung atau bagaimana..Tiada apa-apa kesan pun. Tidak membawa kepada runtuhnya kasih sayang sepasang suami isteri kepada mereka berdua..itu anggapan-anggapan positif aku tentang perasaan si penyapa ketika menyapa. Bagi penyapa bahkan ramai perempuan-perempuan lain pun aku rasa merasakan ia biasa saja..tiada maksud. Hanya bergurau senda... Tapi aku pula yang terasa sakit telinga... TETAPI

Bayangkan, bagaimana perasaan si suami jika terdengar gurauan ini? Pergh mesti rasa berdesing..mesti rasa macam dia (suami)tak guna..dan bayangkan pula kita si suami mendengar ungkapan begitu dari lidah sang isteri kepada orang lain walaupun isteri kita tidak bermaksud apa-apa.. bagaimana rasanya? bagaimana?


Haha dunia sangat mencabar...lapangan kerja dan sosial sangat berbahaya kepada
aku, kamu kau dan dia!

SESUATU PERKARA YANG BAIK-BAIK BERMULA DARI LIDAH, SESUATU PERKARA YANG BURUK JUGA BERMULA DARINYA...MANISKAN IA JANGAN SAMPAI MENJADI GULA, MASAMKAN IA JANGAN SAMPAI MENJADI CUKA.Sedang Mendengar ::: Belajar Sama Sama - MARJINAL :P

11 comments:

 1. Hok nok jadi bini mung gok tu, cer mung forward no tepon dia ke aku...

  ReplyDelete
 2. Jarr,
  Hahaha, bahye mung..tahap diplomasi mung tinggi mane? Bimbang aku mung ni.. wlaumacamana pun, aku x dok no die..

  ReplyDelete
 3. lidah boleh membawa kepada bermacam2 akibat. baik, buruk, pahit, manis. lidah punya pasal boleh jadi macam2 hal yang kecil menjadi besar. have a nice day!

  ReplyDelete
 4. dgar,diam,ulas jka prlu & nilai...
  slbhnye...
  'org...org pnye psal....sy...sy pnye psal...
  org pnye psal...sy x msk cmpr...

  ReplyDelete
 5. saya,

  :)

  Rul,
  Ai, berat gok lagu tu tu

  ReplyDelete
 6. x larat nk lyan yi...d mn2 pn mnsia i2 sm sj...dr t'lbh lbh...mnyebabkn dosa n ssuatu yg lbh brk lbh baik bt x tau...jg sndri pnye dl...tp klo blh mmbntu n d mnta bntuan...x slah...

  ReplyDelete
 7. Rul
  ia. ialah...jika perlu :P. Apa jadi ngan blog lu?

  ReplyDelete
 8. ha,ha,ha...aku rs blm b'sdia nk mnlis r....bmbing la aku kwn...jurang nya sgt dlm...

  ReplyDelete
 9. haha mung mmg peminat setia search la

  ReplyDelete
 10. Ri, lidoh untuk org yg dah kawin boleh guna macam2. fikir2 kan.

  ReplyDelete