Wednesday, October 3, 2012

Nilai orang putih, akhlak orang kita

1. Siang tadi aku ke hospital. Satu benda yang kita perlu siap sedia set dalam minda bila ke hospital ialah "siap sedialah kamu untuk jenuh menunggu giliran". Oleh kerana aku dah biasa sangat dengan kondisi seperti itu bila ke hospital, makanya aku dah lali dengan perasaan bengang tersebut..tapi rupanya tidak pula mak aku..dia dah mula bersungut dan membebel-bebel seorang diri bila masuk je jam ketiga menunggu. Oleh kerana tidak sanggup lagi melihat dia gelisah, aku pun cuba menenangkannya serta meminta dia bersabar dan mengingatkannya bahawa bukankah kami sentiasa ke hospital dan itulah juga keadaan yang terpaksa kami lalui selama ini pun..so dia cool sikit.

2. Sementara menunggu, banyak jugalah majalah yang aku bedal baca atau sekadar belek-belek tengok gambar. Dalam banyak-banyak artikel yang aku baca, aku tertarik dengan input yang dibawakan oleh Reader Digest edisi jun 2006 kalau tak silap aku.. Isunya ialah " How polite we are". Mula-mula aku ambik RD tu kerana aku tersalah baca 'polite' tu sebagai 'politic' kat front page digest tersebut. Entahlah aku terkena sindrom apa, asal ada perkataan politik je mesti aku rasa sedikit tertarik untuk tengok.. rupanya mata aku tersalah. Dan perkara begini memang kerap juga berlaku, sejak sekian lama. Dulu aku terpinga-pinga lihat bas mini kat Terengganu ada tertulis 'THAILAND' kat papan destinasinya. Lama aku tenung, memang sah tulis thailand..biar betul!!! aku memberitahu kawan seraya sedikit mengejek apa gila pulak bas mini ni destinasinya thailand. Bila aku beritahu dia, dia seperti tercari-cari, mana. Dia pun membaca destinasi-destinasi yang tertulis kat papan destinasi bas tersebut..ia rupa-rupanya TANJUNG.. sejurus tu jugak perkataan thailand tadi tiba-tiba hilang dari pandangan mata, dan mata ini juga sekarang nampak perkataan yang aku maksudkan tadi Thailand adalah Tanjung.. eh apa daa, jauh benar larinya tanjung dengan thailand.

3. Ok, berbalik pada RD tadi, walaupun bukanlah ia memperkatakan tentang politik, tapi ia masih tetap menarik sebagai bahan maklumat yang boleh membuka minda. Tajuknya SOPAN, BAIK, BERTIMBANG RASA, PRIHATIN...ikut sukalah anda nak menterjemahkan 'polite' tu sebagai apa. Menurut artikel tu, setelah membuat kajian ke atas 35 buah negara, di dapati warga kota New York adalah yang berada di tingkat paling atas tahap kesopanan mereka. Kedua adalah penduduk sebuah kota di Kanada, Diikuti oleh penduduk beberapa buah kota lain seperti Zurich di New Zealand, Zagreb di Crotia dan diikuti pula oleh penduduk-penduduk di beberapa kota lain di negara-negara Eropah. Suprisingly..orang Kuala Lumpur, kalau mengikut artikel tersebut is among the lowest level. 30 something. Dan kebanyakkan penduduk di kota-kota negara-negara asia tenggara semuanya berada di level paling bawah.. yang tinggi sikit penduduk di Jakarta. Sampel yang team-team RD ni buat ialah a) meteraburkan kertas..nak tgk siapa yang tolong kutip, b) beli goodies kat kedai nak tengok samada penjual atau cashier tu ucap terima kasih ke tidak, dan c) tolong pegang pintu nak tengok samada sempat masuk atau penyek hidung. Dalam ketiga-tiga sampel ni, orang Kuala Lumpur paling berhati mulia cuma bila tolong  pegang pintu je.. dan paling sikit ucap terima kasih. Orang Kuala Lumpur agaknya ada emas dalam mulut kot.

4. Apa kata, aku simpulkan orang kuala lumpur tu sebagai orang malaysia secara umum di mana-mana negeri, boleh tak?  Mungkin ada orang kata kajian tu tak semestinya betul dan tak menggambarkan keseluruhan penduduk di kota yang dikaji..mungkin ya.., tapi aku lebih dari setengah percaya. i) Aku minum kopi kat banyak kedai, dan ucap terima kasih bila pekedai hantar air..tapi haram depa tak jawab..padahal kopi itu akhirnya akan menjadi pendapatan kepada mereka atau kedai syarikat mereka..cumanya, aku tak pernahlah pulak persoalkan kecuali hari ini, dalam tulisan ini. ii) Aku bayar duit kopi, tapi sangat jarang pekedai yang berkata terima kasih. Yang selalu kata terima kasih ialah cashier kat stesen minyak shell dengan ucapan "terima kasih sila datang lagi", tu pun tak sempat habis skrip muka dah mengadap ke mesin duit balik. Yang nak ada adab sikit pun ialah penjual-penjual kat pasar dengan lafaz akad jual beli. iii) Hati betul-betul rasa gembira bila masuk kiosk petronas kat stesen minyak petronas di merang. Demi melangkah masuk je, kita akan dikejutkan dengan ucapan salam dan selamat datang. Kadang-kadang ucapan salam itu datangnya dari pekerja yang sedang mengelap tingkap :)

5. Di Malaysia, yang menjadi cashier, yang jaga kaunter kerajaan atau tidak, yang jadi bellboy, yang suka lalu lalang kebanyakkannya orang Islam..    aaiiiikkkk???

p/s terasa teringin baca buku lydia teoh  "the rude malaysian" lah pulak..masalahnya buku tu muncul time-time tak ada duit je, chessss

2 comments:

 1. 1. betul..
  2. betul..
  3. betul..
  4. betul..
  5. betul..
  kesimpulannya..memang betul.

  ReplyDelete