Wednesday, October 24, 2012

K.A.M.I

1. Dua hari lepas, aku dikunjungi oleh rombongan rakan-rakan guru dan murid-murid PPKI sekolah lama aku. Sekolah lama aku yang dimaksudkan di sini adalah sekolah sebelum aku mengajar di sekolah sekarang, iaitu sekolah yang ke-empat. Sekarang, sekolah yang kelima. Objektif utama lawatan mereka ke sini ialah untuk berjumpa aku.. terharu betul..tak tahu nak cakap apa.. Terima kasihla aku ucapkan kepada penyelaras mereka yang sanggup memenuhi tuntutan bekas anak-anak murid aku itu..Aku tahu di kalangan mereka tidak ada yang membaca blog aku, dan aku memang tak mahu blog aku dibaca oleh rakan-rakan yang terlibat dengan rakan sekerja yang bermajikan sama (baca: KPM). Sudah barang tentulah kami telah menzahirkan ucapan terima kasih sesama kami pada hari tersebut, namun ucapan terima kasih di sini adalah ucapan dari hati yang jika tuan empunya diri tidak tahu pun adalah tidak mengapa.


2. Disamping berjumpa dengan aku, mereka juga menyatakan bahawa mereka juga ingin melihat dan belajar tentang cara-cara menternak itik. Kata mereka, manalah tahu jika keadaan mengizinkan dan rasa terbuka hati, mereka juga akan mengusahakan industri yang sama. Aku dengan rasa ikhlas hati menerangkan serba sedikit tentang pengetahuan kami dalam hal tersebut dan membawa mereka ke ladang mini ternakan kami. Aku juga memberi galakan kepada mereka untuk sama-sama menternak sama kerana aku sendiri tahu akan keadaan bentuk muka bumi di sekolah mereka.. Apa lagi, pentadbir sekolah mereka sangat menyokong sebarang usaha untuk melaksanakan projek yang memberikan pendapatan dan memberi manfaat kepada sesi PDP murid. Aku memang sangat percaya bahawa ilmu adalah untuk dikongsi, sebab itulah aku menggalakkan mereka. Bahkan idea untuk menternak itik sendiri telah aku cetuskan semasa berada di sekolah tersebut untuk dijadikan salah satu industri sekolah disamping kebun yang kami usahakan, tetapi keadaan untuk melaksanakannya masih tidak sesuai bagi aku pada saat itu.


3. Berbalik kepada industri sekolah (program), sesetengah dari kami (guru-guru pendidikan khas di Malaysia) membuatkan hasil usaha mereka sebagai sesuatu yang eksklusif. Mereka lebih mementingkan 'benchmark' daripada manfaat ilmu yang boleh dikongsi. Sesetengah dari kami pula, tidak terlepas dari bersaing sesama sendiri untuk menunjukkan bahawa program mereka lebih hebat dari yang lain. Keadaan bersaing ini, kebiasaannya berlaku dikalangan sekolah-sekolah yang penyelaras atau penolong kanan pendidikan khas mereka adalah wanita.. sungguh sesuatu yang melemaskan. Aku rasa hal ini adalah tidak perlu dan tidak pula wujud jika matlamat utama sesuatu projek di letakkan untuk manfaat ilmu kepada murid melebihi daripada matlamat menonjolkan kehebatan program. Alhamdulillah, walaupun penyelaras aku perempuan dan semua guru serta ppm adalah wanita, tetapi hal-hal bersaing dan ingin menunjuk tidak pernah timbul. Cuma oleh kerana aku seorang sahaja guru lelaki, maka beban kerja buruh menimbun sedikit ke atas diri aku. Bahkan aku lebih dilihat sebagai seorang tukang kebun berbanding seorang guru...kahkahkah.. aku tidak kisah. Rakan-rakan di sini pun sebenarnya banyak membantu pada kadar limit seorang wanitalah...

4. Objektif sampingan yang lain, lawatan mereka juga adalah sebagai jaringan persahabatan dan perkenalan baru di antara warga guru, ppm dan murid antara kami. Aku suka perasaan muhibbah sebegini, dan yang paling aku suka aku dapat bemesra walau sekadar sekejap dengan Nabil, dengan Balqish, dengan Athirah, dengan Azhaari dan mereka yang lain yang merindui aku ..bagi aku mereka semua adalah superb..yang lebih penting daripada itu, aku percaya mereka adalah golongan ahli syurga, insyaAllah.

Nabil dulu suka mengaku yang dia adalah Cikgu Shabri
5. Sebagaimana dahulu, Nabil masih lagi petah bercakap. Dia sentiasa mengikut ke mana saja aku pergi semasa lawatan ini, sampai dalam ladang ternakan itik pun dia ikut walaupun kami melarang semua sekali dari memasukinya kerana keadaan ladang yang becak akibat hujan. Nabil adalah seorang murid terencat akal yang istimewa.. kebanyakan percakapannya tidak mempunyai kesinambungan.. aku pernah bercerita mengenainya di ----> sini 


Balqis dan syuhada bergaduh

Balqis dan syuhada berbaik semula
6. Balqis pula, dengan halnya. Demi ternampaknya aku semasa usai sampai dia terus menangis membuatkan rakan-rakan guru di tempat aku mengajar sekarang terpinga-pinga, bahkan guru-guru dia sendiri tidak menjangkakan dia akan menangis. Dia ni terlajak suka kat aku, dan selalu sahaja suka datang menempel membuatkan aku sendiri jadi tak selesa, sebab dia ni dah besar panjang.. penyelarasnya berkali-kali memberi amaran dengan berkata " Ingat, isteri Cikgu Shabri marah".. Kadang-kadang jika trik amaran itu pun tidak menjadi, akan ada seseorang yang akan mengaku bahawa dia adalah girl friend aku untuk mengelak Balqis terus dari melakukan gangguan seksual terhadap aku...kahkahkah..kesian Balqis. Balqis ni jika dia syok atau terlalu  fokus, kepalanya akan automatik terteleng, dan jaga-jaga mungkin air liurnya tumpah.

7. Aku tiba-tiba teringat pada khairul. Khairul juga adalah seorang kanak-kanak terencat akal. Ntah apa terjadi padanya. Aku pernah tulis pasal khairul di ---> sini. Aku juga teringat pada Hakimi.. tapi aku yakin Hakimi sudah ok. Aku pernah tulis pasal Hakimi dalam lebih kurang 10 entri. Disamping semua anak-anak istimewa ini yang aku sentiasa ingat dan merindui selalu ialah anak aku sendiri..

8. Malam ni, bakal haji akan berangkat ke padang arafah untuk melontar... melontar kepada syaitan.. tetapi ingat syaitan sentiasa ada di mana-mana.".... Katakanlah: 'sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)'..." - Maksud surah Al-Baqarah 2: 120

No comments:

Post a Comment