Friday, March 4, 2011

Superman is Dead

Tiada akses internet memang bermasalah di zaman sekarang ni... Dulu tiada internet tidak pula masalah ini terasa, tapi semenjak dunia tanpa sempadan ini mula menjajah ke seluruh pelusuk dunia dengan pesatnya ke segenap penjuru bandar dan desa, ketiadaannya menjadi masalah...jadi buta dibuatnya..buta dengan informasi dan jaringan dunia... mungkin jika berada di mesir pada revolusi rakyat yang berlangsung hari itu, aku antara orang yang terkemudian keluar ke jalan raya.. bermasalah bukan?

Dulu di sekolah lama, aku senang sekali melayari internet yang semenjak dinyanyikan oleh Siti Nurhaliza "Celik IT" itu.. tapi sekarang, aku kembali berada di bawah tempurung.. Lagu-lagu nyanyian Siti Nurhaliza itu pun sangat kurang cuping telinga ku ini mendengarnya... antara dengar dan tidak... Bukan meletakkan pertukaran yang tanpa ku pohon ini sebagai alasan mutlak, tetapi lebih dari separuh alasannya adalah begitu.. Ya, aku bertukar sekolah lagi sejak sesi persekolahan 2011 dibuka..hahaha..bukan main-bukan main!

Aku pun menjadi seorang insan yang begitu sangat ketara keletihan.. dan setelah sekian lama aku tidak menghidapi sakit kepala secara rutin harian, sekarang ia menghantui lagi..aku lazimnya akan demam setiap kali menjelang malam dan pagi..lenguh urat sarafku.. Ini berlaku sebulan dua ini...tapi tidaklah pula aku berkongsi duka ini melainkan pada hari yang berbahagia ini...berbahagia sebab dapat mendengar nanyian Siti tentang IT, walaupun mungkin untuk sekadar sebentar ini..Hah!

Dalam keletihan yang tidak tahu di mana puncanya, sempat juga aku menghabiskan buku dalam masa seminggu dua ini.. di bawah merupakan buku-buku yang telah sempat aku habisi (ceh macam menghabiskan riwayat je!)Isteriku pernah bertanya apabila melihat aku membaca dan memegang buku ini " Itu buku karangan Tok Guru ke?" [dia merujuk kepada Nik Abdul Aziz Nik Mat]. Aku mengatakan bukan. Aku mengatakan bahawa ini adalah strategi pemasaran yang cuba mengaut untung atas nama. Dan hal-hal seperti ini sudah menjadi ghalib dalam pemasaran dengan membesarkan apa yang sebenarnya kecil dan mengecilkan apa yang sebenarnya besar...sebagai contohnya dalam apa-apa peraduan atau dalam poster-poster pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh pihak bank..
Baiklah, bercakap mengenai buku ini..ia disusun oleh Ahmad Fadhli bin Shaari, iaitu setiausaha akhbar Menteri Besar Kelantan, dengan pandangan sisi dimulakan dengan tulisan Nik Aziz sendiri..[sebenarnya inilah yang isteriku terkeliru, dan dia tidak pernah cuba untuk membaca pun haha]. Buku ini jika dipasaran gelap DIY, lebih merupakan sebuah fanzine yang pro-printed yang mana penceritaannya bukan dari satu pokok seperti sebuah novel. Ia memuatkan banyak penceritaan dari asal Yahudi lampau di Mesir dan sekitarnya [baca: Palestin] serta Madinah, sejarah moden yahudi, sampailah cerita-cerita seputar gerakan Ikhwan di era Yusof Qardhawi dan beberapa komentar sebelum, semasa dan apa yang diharapkan pasca revolusi 2011 ini. Turut dimuatkan gambar-gambar demonstran dan pelbagai lagi yang dipetik di sana sini. Juga turut dimuatkan dengan tulisan Pro. Madya Dr Asri Zainul Abidin bertajuk "Rejim Yang Zalim Mesti di Tukar". Sebuah tulisan semi ilmiah yang kompak dengan fakta dan pandangan-pandangan yang masuk akal dan kritis. Sesiapa yang membaca buku ini akan dapat mengetahui secara ringkas dan jelas apa yang sebenarnya berlaku di Mesir, dan bagaimana Revolusi 2011 ini bermula..dan bagaimana nyanyian Siti Nurhaliza juga sampai ke pelusuk Mesir sehingga rakyat beramai-ramai turun ke jalan! Buku ini berharga RM 10, tetapi aku beli dengan harga RM8 sempena pelancarannya pada minggu lepasBuku ini akan aku kategorikan ia sebuah buku koleksi perpustakaan peribadi aku... dan sungguh aku akan sekeh kepala jika ia dipinjam tanpa dikembalikan. Ini merupakan buku yang aku bawa balik dari Jogjakarta tempoh hari. Buku ini mengisahkan seorang janda beranak satu yang menjalani kehidupan yang perit saat dia masih bersuami, kerana sentiasa dipukul dan dijadikan bahan oleh kerakusan suaminya..kerakusan suaminya itu jika aku simpulkan terus adalah berpunca kerana kesempitan hidup di era itu dan bagaimana kesempitan hidup ini sebenarnya membuatkan manusia menjadi ganas dan kasar tanpa pedoman..ditambah pula ia adalah zaman kelam di mana manusia berhati binatang. Secara asasnya buku ini sebenarnya ditulis sebegitu indah dan meletakkan susuk seorang perempuan bernama Pelagia, dalam sebenarnya memperlihatkan keaadan sosial [seputar kaum buruh] disekitar kota industri di Rusia sekitar awal abad ke 20, ketika benih-benih revolusi mulai tumbuh.
Buku karya Maxim Gorki ini digarap begitu baik dengan jalan penceritaannya sehingga boleh membawa anda bersama menelusuri keadaan hidup yang tajam, sehingga hidup dalam kesedaran dan bersama-sama memperjuangkan nasib dan kebenaran yang selalu ditipu dan dis0rokkan oleh kaum pemodal dan pemerintah. Sebagaimana yang aku katakan tadi ia menggunakan sosok seorang perempuan dalam menceritakan apa yang sebenarnya berlaku disekitar itu.. Pelagia Vlassov iaitu seorang mangsa korban kekerasan rumahtangga yang mendapat semangat hidupnya kembali setelah sesuatu yang pelik terjadi ke atas anaknya Pavel yang kemudiannya berkembang kepada kawan-kawannya dan seterusnya meresap kepada dirinya sendiri..iaitu semangat perjuangan kaum buruh..bukan main..tak terceritakan! nanti jika diceritakan terus ia akan memakan masa yang panjang untuk aku menulisnya.. Buku ini telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Indonesia, dan mengikut penerbit, ia diterjemahkan dari versi Belanda [versi yang dikatan lebih asli dari versi asal dari versi Bahasa Inggeris].. Dan bayangkan penterjemahnya adalah PRAM. Tidak perlu bimbang akan bahasa yang payah, kerana ia tidak begitu. Di Malaysia buku ini boleh dibeli dari Kedai Hitam Putih (website disebelah)..Usahakan!Dulu, semasa di Maktab, ada seorang teman yang selalu obses dengan gerakan Ikhwan di Mesir. Nama Yusof Qaradhawi sering sahaja meniti dibibirnya ketika membicarakan tentang Ikhwan dan isu-isu agama..terkadang nama Hassan Al Banna sendiri sering tenggelam dengan kekaguman sahabat itu akan Dr Yusof Qardhawi. Dulu semasa tingkatan satu, aku pernah terbaca sebuah buku yang ditulis oleh Hassan Al Banna berjudul " Detik-detik hidupku" yang menceritakan perjuangannya dan Ikhwan di Mesir, namun aku tidak faham sangat..semasa di asrama, aku ajukan buku yang aku baca itu kepada seorang ustaz yang memandu kami dalam usrah..lalu di suruh ustaz berkenaan supaya aku membawanya bila aku pulang dan kembali ke asrama..bila aku pulang kekampung aku tidak lagi menjumpainya sampai saat ini. Di Maktab dahulu aku sibuk juga mencarinya di perpustakaan tetapi tidak berjumpa..lantas aku terpaku juga dengan tetralogi PRAM, dan buku-buku memoir Pak Sako, Keris Mas dkk..
Buku ini dicetak dan diterbitkan di Kuala Lumpur tetapi jika diteliti ia banyak menggunakan Bahasa Indonesia..mungkin terjemahan asalnya adalah dari penterjemah negara Jiran itu..dan aku pun tak faham Editor Bahasa Malaysia itu apa..mungkin memoderasikan bahasa.. Buku ini, jika boleh dianggap memoir, maka ia ya.. banyak menceritakan pengalaman-pengalaman Dr Yusof bersama Al Ikhwan Al Muslimun. Bagaimana dia mula berkenalan dengan Ikhwan, bagaimana dia sanggup berjalan kaki sejauh 11km untuk berdakwah kerana malu untuk meminjam duit dari rakan-rakan, bagaimana perkenalan Dr Yusof dengan pengasas Ikwan; Hassan Al Banna dan bagaimana kekagumannya dengan tokoh tersebut. Dr Yusof juga banyak menceritakan masalah-masalah luaran dan dalaman Ikhwan sendiri, semasa dunia gelap yang dianggap jahiliah yang diterangi oleh sinar Ikhwan, yang akhirnya gerakan tersebut sendiri menjadi malap..Pengharaman Gerakan Ikhwan di beberapa zaman pemerintahan, dasar-dasar ikhwan dengan kerajaan, dari Era Muhammad Najib dan selepasnya di zaman yang mereka anggat Toghut Jameel Abd Nasir.
Entah kenapa, bila masuk je bab-bab kena penjara, kena dera, aku akan membacanya dengan tekun..bukan buku ini sahaja, buku-buku lain pun yang ber'genre' penjara, tanpa aku sedari, aku tatapinya dengan tekun..mungkinkah suatu hari aku akan disumbatkan ke sana juga..NauzubiLLah. Tetapi, dalam banyak-banyak aksi penderaan yang aku baca dalam pelbagai buku sebelum ini, penderaan-penderaan dan seksaan yang ditanggung oleh anggota Ikhwan di zaman itu adalah jauh lebih dahsyat.. sehinggakan menyebabkan ramai juga tawanan yang mati dalam penyeksaan.. Buku ini pun, kalau bukan seorang pendakwah, seorang revolusioner pun patut baca..untuk ambil pengajaran dan motivasi hahahaha... dan orang-orang tabligh, bacalah buku ni...jangan sempit sangat!!

2 comments:

 1. suka la baca penulisann a.sab ni... byk ilmu yg bleh dpt pastu lucu lak tu.. byk2kn la mmbaca n menulis yer....
  nnti sy bace lg..
  __kema __:-)

  ReplyDelete
 2. Kema,
  owh, terima kasih..ada dua tiga buah buku lagi yang masih belum boleh diangkat ke rak buku [ia masih berada di penjuru katil- bermakna buku belum terusik] ambe. Tetapi untuk berkongsi menulis ia menjadi masalah..seperti yang ambe royatlah..suara Siti Nurhaliza jarang-jarang berkumandang di sini...ini pun tumpang dengar lagu Siti kat rumah orang

  ReplyDelete